Exposities & Nieuws | Exhibitions & News

Dwalen door Arcadië en daarbuiten

1324-between-blues-30-x-30

Zondag 11 februari 2018  is de feestelijke opening van de expositie ‘Dwalen door Arcadië en daarbuiten’ met schilderijen van GER STALLENBERG en sieraden en objecten van JOSEMIEKE SEGERS.

De galerie is geopend vanaf 14.00 uur en het officiële gedeelte begint om 14.30 uur. De tentoonstelling loopt t/m zondag 11 maart.

Indien u bij de opening aanwezig wilt zijn, kunt u zich opgeven via deze link

Ger Stallenberg (Maastricht 1957) studeerde van 1974 tot 1979 aan de Academie voor beeldende vorming in Tilburg. Hij weet in zijn schilderijen alledaagse zaken om te vormen tot visuele poëzie. Met deze poëzie van licht en kleur slaagt hij erin het schijnbaar realistische tafereel een meerwaarde te geven. Hij probeert in zijn werk het alledaagse te laten verwijzen naar het eeuwige. Een bloem die pronkt op de voorgrond staat in een landschap dat de eeuwen trotseert. Een wisselwerking die tegenstellingen laat zien, maar ook aanvullingen en verrassende overeenkomsten. De schilder noemt dit gegeven een harmonie van contrasten! Realisme en fantasie gaan hierbij hand in hand. Het werk biedt de beschouwer alle mogelijkheid om weg te dromen om zo een eigen sfeer op te roepen. De bijzonder verfijnde stofuitdrukking en het heldere kleurgebruik geven het werk van Ger Stallenberg een enorme zeggingskracht die tijdloos is te noemen.

1502-friese-lucht-102-x-27-o-p-1  Friese lucht

1503-last-bloom-50-x-20-o-p   Last bloom

1324-between-blues-30-x-30   Between blues

Josemieke Segers (1962) werkt sinds 1992 als edelsmid  in haar eigen atelier/winkel te Tilburg. Daar werkt ze in opdracht aan sieraden met een persoonlijk verhaal als uitgangspunt. Daarnaast geeft ze cursussen edelsmeden, waaronder het smeden van een krachtvoorwerp, waarin de deelnemers voor hun persoonlijke verhaal  een talisman smeden.

Geïnspireerd door natuurvormen maakt Josemieke ruimtelijke objecten, waarin ze haar smeedwerk combineert met andere materialen, als hout, been en kristallen. Haar opleiding volgde ze aan de Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven.

zondaars_josemieke-segers-zilver-gewei-blauw   hanger-kwarts-zilver-josemieke-segers-lichter   zondaars_josemieke-segers-hout-kokosnootverguld-zilver-been-schelp-beige

 

Lezing ‘Jonah’ door Juke Hudig

cid_83979736-00fc-4f9a-bb25-5c610f7b4979lan
Zondag 19 november a.s. geeft JUKE HUDIG een lezing over Het Boek JONAH.
In 2015 voltooide zij een reeks van 55 pastels over Jonah. Aan de hand van beelden van haar eigen tekeningen vertelt zij er nu over.

Het Boek Jonah beschrijft een inwijding in de diepste mysterieen van het menszijn. Jonah wordt altijd gekoppeld aan de walvis, maar dat is slechts een onderdeel van het uiterst complexe en mysterieuze bijbelboek. De profeet Jonah wordt geroepen, “Sta op, ga naar Nineveh, de grote stad en roep haar dat hun kwaad is opgestegen tot voor mijn Aangezicht”. Maar Jonah vlucht voor de stem van God. Hij raakt verstrikt in de benauwenis van de diepste hellewateren, totdat hij zich opricht naar de Ene, die hem begeleidt op zijn weg naar de hoogste hemelen. Hij gaat naar Nineveh en roept de inwoners op tot inkeer. Zelf gaat hij door alle lagen van bewustzijn en wordt omgevormd. Een louteringsproces, waarin hij alles in zichzelf offert en herboren wordt als volledig nieuw mens, eeuwig verbonden met de Ene.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Bij CONTACT kunt u zich opgeven.

Inloop om 14.30 uur / Aanvang lezing 15.00 uur / Entree: € 10,- incl. koffie en thee

*** Helaas is de galerie niet rolstoel-vriendelijk ***

Over JUKE HUDIG

JUKE HUDIG werd geboren in 1945. Zij volgde lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en aan de Rijksacademie te Amsterdam, en beschouwt de Franse schilder Odilon Redon als haar geestelijke vader. Zij zegt hierover: “Hij hield van het mysterie. Vroeger hield ik bijna uitsluitend van de wereld achter de gesloten ogen; nu zie ik het mysterie juist ook in het daglicht. Er ontvouwt zich steeds meer een vormentaal die enerzijds met de herinnering te maken heeft, anderzijds met dat wat zich in het heden afspeelt: een donkere en een lichte kant, een vertaling van de ziel. De kleuren zetten de vorm in werking.”
Naast de verbeelding van de complete Divina Commedia heeft zij zich door meerdere bronnen uit de wereldliteratuur laten inspireren. Zoals o.a. ‘De legende van Christoforus’; ‘De profeet’ van Alexandr Poesjkin, ‘De Sneeuwkoningin’, het sprookje van Christian Andersen, ‘Job’ en ‘Jonah’.

cid_83979736-00fc-4f9a-bb25-5c610f7b4979lan

Lezing over het Johannes Evangelie naar aanleiding van de expositie ‘In den beginne…’

opening-expositie-in-den-beginne-8-okt-2017

Zondagmiddag 29 oktober is er een bijzondere lezing over de schilderijen van Herman Smith. De stralende schilderijen-serie ‘Brieven van Groot Roosje’ verbergen een aangrijpend verhaal. De kunstenaar Herman Smith verloor zijn vermogen tot spreken na zijn beroerte precies 20 jaar geleden. Juist daardoor besefte hij de kracht van het woord.         Het Johannes Evangelie bevestigde dit besef en hij liet het zich dagelijks voorlezen. ‘In den beginne was het woord…’ Ds. Co Boon, voorganger  van de Hervormde kerk op Texel zoekt met de lezing naar de samenhang tussen de schilderijen, het Johannes Evangelie en Hermans teksten uit zijn boek ‘Een al te open huis’ over het weer leren spreken. Co is een boeiend spreker en Herman licht met ernst en humor zijn schilderijen toe.

De aanvang is 15.30 uur en de toegang is tien euro incl. koffie/thee. Aanmelden via deze link of  tel. 0226 321 143 De galerie is niet rolstoel-vriendelijk

 

 

IN DEN BEGINNE: een ode aan het Woord, het Licht der mensen

brieven-van-grrot-roosje

Zondag 8 oktober was de feestelijke opening van de expositie ‘In den beginne’ met schilderijen van HERMAN SMITH en lichtobjecten van LUBBO DE GRAAF.

opening-expositie-in-den-beginne-8-okt-2017                                De tentoonstelling is nog t/m 5 november 2017 te bezichtigen

Let op: Zondag 29 oktober is de galerie i.v.m. de lezing omtrent het Johannes Evangelie open tot 15.30 uur

Herman Smith (1948) is niet alleen kunstenaar maar ook filosoof en dichter. Hij heeft jarenlang cursussen gegeven in kunstgeschiedenis en Goethe’s kleurenleer in werkplaats-atelier ‘De Wisseling’ te Koedijk. In grotere kring kreeg hij bekendheid door zijn boek ‘Een wonderlijke reis’ (Boom, 2001), waarin hij gedetailleerd en met humor in woord en beeld verslag doet van de beroerte die hem in 1997 trof. Herman Smith schildert in series waaruit vaak zijn maatschappijkritische houding spreekt. In deze tentoonstelling laten we o.a. schilderijen zien uit de serie ‘Brieven van Groot Roosje’ (2004), n.a.v. een brief van zijn driejarige dochtertje, die bestond uit nulletjes en kruisjes. De eindeloze herhaling van deze twee oersymbolen zijn een soort geheimzinnige boodschappen geworden, die aan oude heilige geschriften doen denken. In zijn tweede boek ‘Een al te open huis’ (Altamira, 2012) beschrijft hij een paar reacties van verschillende mensen, die vanuit hun eigen achtergrond in deze schilderijen achtereenvolgens een bladzijde uit de Koran, het Tibetaanse Dodenboek en de Thora zagen.

Herman Smith studeerde eerst bij Artibus in Utrecht en werd vervolgens toegelaten op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. In Leuven volgde hij filosofiecolleges over de fenomenologie van de natuur. In 2003 zocht Van Hemert Produkties contact om een ‘document humaine’ van zijn kunstenaarschap op film vast te leggen. Op 1 oktober 2004 was de première van deze documentaire, die de titel “Gatenkaas” kreeg.

brieven-tweeluik-1 Brieven tweeluik I

kathedraal1Kathedraal I

brief-sybren Brief Sybren

thora1 Thora I

Lubbo de Graaf begon ruim 25 jaar geleden met ambachtelijke houtbewerking, zoals ornamenten, houtsnijwerk van kerkorgels en antiekrestauratie. Hij is autodidact, maar van jongsaf aan heeft de drang tot creëren hem geleid naar waar hij nu gekomen is: het maken van lichtsculpturen. Het begon simpelweg met een paar takken, die na experimenteren uiteindelijk prachtige beeldhouwwerken werden met licht erin. Door een verfijnd gebruik van materiaal en kleur lijkt het of zijn creaties nog verder kunnen groeien. Zijn functionele objecten lenen zich uitstekend voor sfeerverlichting.

img_2454

img_2408

img_2473

 

Expositie ‘Beelden voor de ziel’

kunstroute

Tijdens de ‘Kunstroute Langedijk’ op 4 en 5 juni kunt u werk bekijken van diverse ‘Aurora-kunstenaars’, zoals o.a. Abousleiman, Jos van Wunnik, Yolanda Eveleens, Marja de Lange, Ger Stallenberg en Herman Smorenburg. Tevens zijn de unieke objecten van de Britse keramist Peter Hayes te zien en te koop.

de-rode-wolk-iii-acryl-op-doek-40x30-cm-2017 De rode wolk, Abousleiman

jvw-120604-14h52m58s Verwevenheid- oranje-lila,                     Jos van Wunnik

yolanda-eveleens-ets-derwish-2015 Derwish,                 Yolanda Eveleens

ml-23d I want to be a blue butterfly,              Marja de Lange

7 Rivieren, Ger Stallenberg

hsb-01p Cosmic Love, Herman Smorenburg

p-hayes_raku-bow Raku Bow, Peter Hayes

 

Open van 12.00 – 17.00 uur.                                                                                                               De galerie is helaas niet rolstoelvriendelijk.

 

Expositie Abousleiman (pastels en acrylschilderijen) en Peter Hayes (keramiek)

vlinder

Zondag 23 april a.s. is de feestelijke opening van de expositie ‘VERDWAALDE ENGELEN’ van Abousleiman gecombineerd met het keramiek van Peter Hayes.

De galerie is geopend vanaf 14.00 uur en het officiële gedeelte begint om 14.30 uur. De tentoonstelling loopt t/m zondag 21 mei.

Indien u bij de opening aanwezig wilt zijn, kunt u zich opgeven via deze link

VERDWAALDE ENGELEN

Eén blik in de ogen kan al voldoende zijn om te spreken van een ontmoeting. De kunstenaar Abousleiman had niet één maar vele van zulke ontmoetingen. In het dorp Madjalouna in zijn geboorteland Libanon, waar zijn zoetste en bitterste herinneringen zich hebben verstrengeld, stond hij in de zomer van 2015 oog in oog met Syrische kinderen. Hun vaders hadden al vele jaren aan de opbouw van het dorp in de bergen meegewerkt, omdat na de burgeroorlog er niets restte aan huizen en tuinen. Maar toen de situatie in hun eigen land gevaarlijk werd, brachten deze buitenlandse bouwvakkers hun hele gezin mee naar het kleine, maar beroemde land van de ceder.

Abousleiman werd geraakt door de zuiverheid, de ernst in de blikken van deze kinderen en hij kon niets anders dan zijn kleine camera pakken om ze met hun goedvinden te fotograferen. Terugkerend naar Nederland realiseerde hij zich hun zielsverwantschap. Want ook hij voelde de ballingschap tijdens zijn verblijf  in Parijs en Amsterdam. Onmiddellijk wist hij dat deze foto’s een inspiratiebron waren voor een nieuwe serie.

Hij zag dat de wereldgeschiedenis zich aan deze kinderen opdrong en dat zij met de ballast van het verleden, de toekomst vorm moeten gaan geven. Het resultaat van dit doorvoelen en verbeelden noemde hij ‘Verdwaalde Engelen’. De serie is een ode aan de kwetsbaarheid van de jeugd en tegelijkertijd een aanklacht tegen de onmacht van de mensheid om duurzaam in vrede met elkaar te leven.

Hiernaast zijn er ook een aantal werken uit de bekende serie ‘Mysteries of water’ te bewonderen, geïnspireerd op de toenemende waterproblematiek van deze eeuw. De schilder reageert hierop met het schilderen van liefdesontmoetingen tussen water en aarde in een landschap dat teruggebracht is tot een tuin met een huis en enkele bomen, waarbij de wolken symbool staan voor goedheid en overvloed. Het zijn juwelen van kleur in een lyrische poëtische stijl.

Abousleiman is de kunstenaarsnaam van de in Libanon geboren J.T. Sleiman (1953). Hij studeerde aan de Universiteit van Beiroet filosofie en schilderkunst en vervolgde aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts te Parijs zijn schildersopleiding. Tevens studeerde hij daar aan de Sorbonne kunstgeschiedenis. Deze studie voltooide hij in 1985 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij nu als beeldend kunstenaar, schrijver en documentairemaker werkt en woont.

'Verdwaalde engelen'- Anubis

‘Verdwaalde engelen’- Anubis

'Verdwaalde engelen'- Vlinder

‘Verdwaalde engelen’ – Vlinder

i2017-lente-acryl-op-doek-50x40-cm-2017

Lente

HET KERAMIEK VAN PETER HAYES

Het werk van de bekende Britse keramist Peter Hayes verbindt ons met oude culturen van over de hele wereld, zoals bijvoorbeeld de Egyptische, Keltische en Aziatische, en vult de tekeningen en schilderijen van Abousleiman prachtig aan.

Peter Hayes reist veel over de wereld en heeft zich kunnen verdiepen en bekwamen in diverse pottenbakkers-technieken. Zo heeft hij in Afrika, India, Nepal, Japan en New-Mexico geleerd om met beperkte middelen en basale technieken toch prachtige effecten van het klei-oppervlak te bereiken. Door lagen gestructureerde klei te combineren met het polijsten en opglanzen van de buitenkant creëert hij spannende tegenstellingen van ruw en zacht. Voor diverse particuliere verzamelaars heeft hij grote keramieken stukken in het landschap geplaatst. Daarbij was het niet zijn doel zijn werk te laten wedijveren met de omgeving, maar het er juist in op te laten gaan. Naast diverse soorten klei gebruikt Peter Hayes tegenwoordig onder andere materialen zoals glas, marmer, steen en staal. Hij geniet ervan om de mogelijkheden van zulke materialen te ontdekken. Elk heeft zijn eigen karakter, zijn eigen grenzen / tolerantie. Sommige materialen geven hem het gevoel dat ze zich verzetten tegen het maakproces, terwijl andere juist ‘het spel’ willen meespelen. Het werk van Peter Hayes bevindt zich in diverse musea, privé- en bedrijfscollecties wereldwijd.

white-standing-stone

White standing stone

p-hayes_raku-bow

Raku Bow

ph-100

 

 

 

Expositie Pieter Dirk Torensma en Diederik Storms

scan0001+

Zondag 23 oktober a.s. start de expositie ‘ECHO’S VAN HET LICHT’ met Pieter Dirk Torensma (schilderijen) en Diederik Storms (beelden). ‘Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen’, schreef Antoine de Saint-Exupéry in zijn beroemde boek ‘De kleine Prins’. Dit lijkt een uitdaging te zijn voor deze beide kunstenaars, gefascineerd als zij zijn om het onzichtbare zichtbaar te maken. En daarbij speelt het licht een belangrijke rol. Terwijl Torensma minerale pigmenten en kwartskristallen gebruikt, neemt Storms zijn toevlucht tot het moderne materiaal perspex. Een groter contrast is bijna niet denkbaar, maar toch vullen ze elkaar op een bijzondere manier aan.

De galerie is vanaf 14.00 uur geopend en het feestelijke gedeelte begint om 14.30 uur waarbij de twee kunstenaars aanwezig zullen zijn en iets over hun werk / passie vertellen. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich via de CONTACT-pagina aanmelden.

De tentoonstelling loopt t/m zondag 20 november.

Lezingen

Op zondag 30 oktober en 20 november zal Pieter Torensma bij voldoende belangstelling een lezing houden met lichtbeelden. Zo’n 20 jaar werkt hij al aan zijn ‘Magnum Opus’: een serie schilderijen met als titel ‘Iconen voor Geometer’. Deze serie is een eerbewijs aan de geometrische wetmatigheden in de natuur. Pieter is gegrepen door de diversiteit aan patronen en maatverhoudingen: de gulden snede. Deze tekent zich niet alleen af in het klein – bijvoorbeeld in radiolaria, (sneeuw)kristallen en plantenvormen – maar ook in het groot zoals de banen die de planeten trekken om de zon. Daarbij komt ook de geometrie van het bijenvolk aan de orde. Dit wordt wel benoemd als de ‘Heilige Geometrie’.

Aan de hand van deze serie schilderijen neemt de kunstenaar ons verhalend en enthousiast mee op avontuur. Er ontvouwt zich een boeiende ontdekkingstocht waarbij hij deze getalsmatige patronen en maatverhoudingen toont.

Toegang € 10.- incl. koffie/thee. Opgave via de CONTACT-pagina.

Onze huis-galerie is tijdens de expositie geopend van vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. LET OP: zondag 30 oktober en 20 november is de galerie open van 14.00 – 16.00 i.v.m. de lezing. Andere dagen op afspraak.

We kijken uit naar uw komst!

Jan Willem & Jonne Bakker

N.B. De galerie is helaas niet rolstoel-vriendelijk!

Over de kunstenaars

Het werk van de Friese kunstenaar Pieter D. Torensma (1944) neemt een unieke plaats in de hedendaagse beeldende kunst in. Sinds 1975 is zijn werk in steeds breder wordende kring bekend en zijn veel van zijn schilderijen o.a. te vinden in meditatieruimten. Zijn gevoel voor ordening en zijn natuur-wetenschappelijke interesse hebben lange tijd in mandala’s en mandala-achtige vormen hun uitdrukking gevonden. Tegenwoordig is de ronde vorm verlaten en kenmerkt een andere symmetrie het werk. Toch blijven de schilderijen van Pieter Torensma steeds dragers van zijn ecologische en spirituele visie op het leven. Dit en zijn specifieke techniek, waarbij hij verven gebruikt, die door hem zelf uit plantaardige en minerale pigmenten zijn samengesteld, maken hem tot een waarachtige “verbeelder van het mystieke licht”.

scan0001+

de grote geometer def

70 A Het grote bloesemen-jpeg klein

 

Diederik Storms (1974) is sinds 2006 een succesvol beeldend kunstenaar, die zowel in Nederland als over de grens regelmatig exposeert. Zijn beelden bevatten vaak fragmenten uit de natuur, zoals oude boomstammen, versteend hout, en verwaaide bomen, die hij met precisie combineert met plexiglas. Het harde materiaal, het koude staal en het verweerde hout, vormen tegenstellingen met het lichte heldere plexiglas, dat een letterlijke doorkijk vormt naar dat wat er ook zou kunnen zijn, een suggestie van een andere verstilde werkelijkheid. Het licht speelt daarbij een belangrijke rol. De verschillende lichtintensiteiten in het plexiglas zorgen steeds voor een andere kijk op het zichtbare beeld. Ze leggen als het ware iets bloot van het essentiële erachter.

DS111

DS200

DS140Repose

 

Expositie Jos van Wunnik en David Beliën

Stroom geworteld

Op zondag 3 april a.s. opent Aurora Art Gallery haar deuren voor de expositie van de meest recente schilderijen en tekeningen van JOS VAN WUNNIK en glasobjecten van de veelbelovende Leerdamse glasblazer DAVID BELIËN. Beide kunstenaars zullen bij de feestelijke opening aanwezig zijn en iets over hun werk / passie vertellen.

De galerie is 3 april vanaf 14.00 uur geopend. Het feestelijke gedeelte begint om 14.30 uur waarbij door celliste Emmy Schaling zal worden geimproviseerd op lichtbeelden van Jos van Wunnik. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich via de CONTACT-pagina aanmelden.

De tentoonstelling loopt t/m zondag 1 mei. Op 1 mei zal Jos van Wunnik zelf aanwezig zijn.

Onze huis-galerie is tijdens de expositie geopend van vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. Andere dagen op afspraak.

We hopen u te ontmoeten!

Jan Willem & Jonne Bakker

De galerie is niet rolstoel-vriendelijk!

OVER DE KUNSTENAARS.

Bij Jos van Wunnik (Maastricht 1951) valt het kunstenaarschap volledig samen met een zoektocht naar innerlijke waarde en waarheid. Vanaf het begin speelt bij hem de vraag: hoe overbrug ik de kloof tussen wat ik van binnen voel en buiten mij waarneem? Zijn niet aflatende pogingen om deze twee aspecten samen te laten vallen hebben een veelzijdig en altijd weer verrassend poëtisch oeuvre gecreëerd.

Een reis naar Bhutan zorgt in 1991 voor een breekpunt in zijn zoekproces en markeert het begin van een nieuw hoofdstuk: dat van het ontdekken van de kwaliteit van elke afzonderlijke kleur. Gedurende zijn verdere ontwikkeling heeft hij kans gezien om de dimensies van de kleuren te verbinden met zijn levensadem. Hij heeft een transformatie tot stand gebracht, een transformatie in kleur, die ons de wereld op een zeer bijzondere manier laat zien: als veelkleurige deeltjes die in trilling zijn en ritmes en stromingen veroorzaken. Alles is met alles verbonden.

Groene kunst, licht en water

‘Ik beschouw mezelf als maker van ‘groene kunst’ omdat mijn kunst dienstbaar is aan de eenheid van mens en natuur. Aan het maken van mijn schilderijen gaat meestal een ervaring van al-verbondenheid vooraf – ik voel me aangeraakt door de lichtatmosfeer en de bezieling van een plek. Ik schilder zowel de waarneembare natuur als de sferische eenheid van de plek.

De centrale thema’s in mijn werk zijn ‘licht’ en ‘water’: licht in de natuur, licht in de aarde, licht in de mens, en de versmelting van dit alles, zowel de glans en reflectie van licht op water, ijs en nevel, als de resonantie van licht in de innerlijke ruimte.

‘De muziek der sferen’ als verwevenheid van horizontale, verticale en diagonale ritmes.’

Jos van Wunnik

Lichtheid, Ruscherbeek

Lichtheid, Ruscherbeek

Stroom geworteld

Stroom geworteld

David Beliën ging na zijn studie aan de Kunstacademie van Tilburg naar Zelezny Brod in Tsjechië om daar het ambacht van glaskunstenaar te leren. Na een intensieve leerschool begon hij buiten de traditie om te ontdekken wat het materiaal allemaal in zich heeft. De magie van de gloed, de intense hitte om de amorfe stof om te zetten naar vormen, blijft David fascineren. Ook de concentratie die het werk vraagt, sluit aan bij zijn levenshouding. Vanuit de Zen-filosofie probeert hij het ‘perfecte’ te bereiken, zonder te ambiëren dat het werk perfect moet zijn. Zijn objecten zijn vaak heel sober en eenvoudig, maar het spel van texturen – transparantie versus opaciteit – zorgt voor een zoektocht binnen een spanningsveld. De beschouwer wordt naar het ‘binnen’ van een werk getrokken. Het is niet geschikt om te gebruiken, omdat daarmee het binnenste niet langer zichtbaar is. Het object eist met rust gelaten te worden om zijn uitwerking van zijn intrinsieke stilte aan zijn omgeving te kunnen tonen.

airCoral-696x1024

IMG_8661-1024x682

 

 

IMG_9069-682x1024

 

Lezing ‘Rondom engelen’ door Juke Hudig

JH 214

De lezing ‘Rondom engelen’ van kunstenares  Juke Hudig op zaterdag 12 december  in onze huisgalerie  is volgeboekt. Maar op zondag 13 dec. is nogmaals een mogelijkheid om haar lezing aan de hand van o.a. beelden van haar eigen werk  bij te wonen. Ontvangst is om 14.30 uur. / Aanvang 15.00 uur / Entree € 10.- incl. koffie of thee.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Bij CONTACT kunt u zich opgeven.

*** Helaas is de galerie niet rolstoel-vriendelijk ***

Over JUKE HUDIG

JUKE HUDIG werd geboren in 1945. Zij volgde lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en aan de Rijksacademie te Amsterdam, en beschouwt de Franse schilder Odilon Redon als haar geestelijke vader. Zij zegt hierover: “Hij hield van het mysterie. Vroeger hield ik bijna uitsluitend van de wereld achter de gesloten ogen; nu zie ik het mysterie juist ook in het daglicht. Er ontvouwt zich steeds meer een vormentaal die enerzijds met de herinnering te maken heeft, anderzijds met dat wat zich in het heden afspeelt: een donkere en een lichte kant, een vertaling van de ziel. De kleuren zetten de vorm in werking.”
Na de verbeelding van de complete Divina Commedia heeft zij zich door meerdere bronnen uit de wereldliteratuur laten inspireren. Zoals o.a. ‘De legende van Christoforus’; ‘De profeet’ van Alexandr Poesjkin, ‘De Sneeuwkoningin’, het sprookje van Christian Andersen en ‘Job’.

Expositie Loes Botman en Amrita Karunaratne

Pimpelmees

Op zondag 18 oktober a.s. opent onze nieuwe expositie met pastels van LOES BOTMAN en keramiek van AMRITA KURANARATNE. Beide kunstenaars zullen aanwezig zijn. Loes Botman zal iets onthullen over haar liefde voor het pastel en over haar passie voor dieren; Amrita zal ingaan op haar inspiratiebron ‘keramiek uit de oudheid’ en hoe ze deze toepast in de huidige tijd.

De galerie is geopend vanaf 14.00 uur. De officiële, feestelijke opening met de Alkmaarse fluitist Paulus Vis is om 14.30 uur.  Als u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich opgeven via de CONTACT-pagina.

Op de laatste dag van de expositie zondag 15 nov. zal LOES BOTMAN ’s middags rond 15.00 ook aanwezig zijn.

De tentoonstelling loopt t/m zondag 15 november.

Onze huis-galerie is tijdens de expositie geopend van vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. Andere dagen op afspraak.

WORKSHOP MET LOES

Ook kunt u zich opgeven voor de workshop ‘Tekenen met pastelkrijt’. Deze wordt gehouden op zondag 25 oktober van 12.00 – 15.00 uur in Broek op Langedijk – Bijlestaal 13. Bij deelname van min. 6 personen zal Loes Botman u de wondere wereld van het pastelkrijt laten ontdekken. Kosten € 50,- inclusief papier. (voor eventueel gebruik van krijt € 7,- p.p. extra) U hoeft geen ervaring te hebben met pastel; iedereen is welkom. Opgave via de CONTACT-pagina.

Graag tot ziens!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Jan Willem & Jonne Bakker

De galerie is niet rolstoel-vriendelijk!

Over de kunstenaars:

Loes Botman (1968) is een pure pastelkunstenares. Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag heeft ze zich in dit medium gespecialiseerd. De eenvoud van het materiaal spreekt haar aan en het liefst laat ze alle kleuren rechtstreeks uit haar handen stromen. Sinds 2004 tekent ze met pastel ook op paneel. Omdat de tekeningen op paneel niet achter glas ingelijst hoeven te worden, hebben ze het aanzien van een schilderij.
Dit is een unieke manier van werken met een ambachtelijke inslag, en het vergt dan ook veel voorbereiding. Dieren zijn haar passie, maar sinds 2010 richt zij zich ook op de plantenwereld. Met haar tekeningen wil ze de schoonheid en kwetsbaarheid van de wereld om ons heen laten zien. Want al beschouwen de meeste mensen de dieren en hun omgeving met grote vanzelfsprekendheid – wat zouden we eenzaam zijn zonder onze medeschepselen!

Loes exposeert met veel succes in binnen- en buitenland. Vanaf 2002 hebben wij via Aurora Productions bijna 130 kaarten van haar werk gepubliceerd. Daarnaast zijn er enkele boeken verschenen bij collega-uitgeverijen.

stokrozen   witte pauw   eekhoorn  14002, 80x150 cm e

Amrita Karunaratne (Sri Lanka) studeerde aan het National College of Art and Design te Dublin, waar zij geïnspireerd werd door keramiek uit de oudheid. Tijdens een stage-periode in Oostenrijk experimenteerde zij met houtstook-methodes. Terug in Ierland was ze vastbesloten om uit te zoeken of er een manier is om het legendarische ‘terra sigillata’ te combineren met het stoken in een elektrische oven. Nadat ze ook ervaring opdeed in o.a. Zimbabwe evolueerde haar werk. Ze gebruikt geen chemicaliën – ook niet tijdens het stookproces – en de kleuren, die ontstaan, zijn het gevolg van het stoken op verschillende temperaturen. Tegenwoordig combineert ze terracotta en porselein. Het is een hele uitdaging om deze twee materialen samen te brengen en het impliceert meerdere keren stoken en laagjes slib aanbrengen.

Haar drijfveer om harmonie te scheppen tussen eenvoudige vormen en het onconventionele proces van ‘terra sigillata’ leidt tot keramiek met een bijzondere textuur.

Sinds 1997 woont en werkt zij in Hoorn. Haar werk bevindt zich in binnen- en buitenland.

!cid_84AEFB21-CC46-49AB-A776-53D4100B6504    DSC01383   !cid_AE284ED6-CA10-4577-B0A9-85CA2AB4B993