Boeken

Iconen voor Geometer – Een eerbetoon aan de natuur

Met zijn serie ‘Iconen voor Geometer’ heeft de Friese kunstenaar Pieter Dirk Torensma (Leeuwarden, 1944) een altaar opgericht voor de onzichtbare kracht die ten grondslag ligt aan de myriaden schepsels in het ons bekende universum. Met behulp van ritme en getal in oneindige variatie, krijgt op elk moment van de dag iedere bloem, stuifmeelkorrel, planktondeeltje en iedere beweging in het heelal zijn vorm. Dat ook geluid hierbij een cruciale rol speelt komt tot uiting in zijn icoon ‘Klank zichtbaar gemaakt’.

Met inleidend essay van Evert Duintjer Tebbens die parallellen trekt tussen dit werk en enkele inspirerende figuren uit de kunstgeschiedenis. De kunstenaar vertelt zelf hoe hij vanaf 1995 gefascineerd raakte door de geheime wetmatigheden van de gulden snede en de zogenaamde Fibonacci-reeks, die soms open en bloot voor de oplettende beschouwer zichtbaar zijn. Behalve een stil protest tegen de verschraling van de biodiversiteit trachten zijn ‘Iconen voor Geometer’ ons ook ontvankelijk te maken voor het geheim dat ‘Leven’ heet.

‘De natuur blijkt zowel vitaal als speels te zijn en ook steeds verrassend en vernieuwend. Het is een groot mysterie dat me steeds verder voert.’

Pieter Dirk Torensma

Auteurs:

Pieter D. Torensma, / Evert Duintjer Tebbens

Vertaling:

Nederlands / Engels

Illustraties:

Reproducties van de schilderijen van Pieter D. Torensma

ISBN:

9789073007529

Informatie:

Gebonden 32 x 24 cm. / 116 pagina's / 50 Afbeeldingen in kleur

Code:

B207

Prijs:

€ 39,95

Pin It on Pinterest

Share This