Boeken

Boekje met werk en korte biografie van Azad Saber

 

 

20 Interviews over leven en werk van o.a. Loes Botman, Marja de Lange en Jos van Wunnik.
Samengesteld door Onno van Lith.

Boek met een overzicht van Ger Stallenberg’s olieverfschilderijen vanaf 2000 – 2006

Gebonden editie, 164 afbeeldingen in kleur met een voorwoord van Jaap Versteegh en tekstbijdrage van Adrie Gloudemans

 

Getekend dagboek van Marja de Lange. Met een inleiding en notaties van de kunstenares.

“Juke Hudig koos 111 momenten uit de Hel, de Louteringsberg en het Paradijs in de nog steeds schitterende vertaling van Chr. Kops.
Haar verstilde, meditatieve Dante-interpretatie getuigt van een grote kennis van de tekst en een eigen stijl die aan vele van haar voorgangers doet denken, wier eeuwenoude traditie zij voorzet, maar die tot geen van hen te herleiden is. Eigenlijk gaat het om staties in de klassieke betekenis van het woord. Staties zijn van oudsher plaatsen waar een processie stilhoudt. Juke Hudig laat ons op de tocht door Dante’s Komedie stilstaan bij momenten die we al lezend te snel zouden passeren.”
Uit het essay van Jacques Janssen, pag. 248.

“De Hel laat ons het gebied zien van monsters en demonen, van huiveringwekkende diepten van het kwaad in alle toonaarden: de schaduwzijden van de ziel.
De Louteringsberg is confronterend als het leven op aarde: het onderbewustzijn van de Hel wordt bewust door loutering.
Het Paradijs tenslotte is geweven uit puur licht. Hier vindt de inwijding plaats in de wonderen van de hemel: het licht der eeuwigheid.
Dante’s verhaal is de zoektocht van de ziel die duister begint, maar, zoals de sterren verwijzen, eindigt in het licht.”
Juke Hudig

Het verhaal ‘De berg’ put uit de mythische taal, die zich leent voor geestelijke diepgang. De geschetste beelden herkent onze ziel goed en Juke Hudig heeft ze op haar onnavolgbare manier doorleefd en met haar gevoelige en toverende vingers uitgebeeld.

Dit boek biedt een overzicht van het werk van Pieter Dirk Torensma (1944) van 1962 tot heden met ruim negentig schilderijen, inclusief nooit eerder vertoond werk.
Door een groot deel loopt een biografische schets en verder is het verrijkt met citaten van dichters, denkers en wetenschappers, die de kunstenaar hebben geïnspireerd. Antropoloog en cultuurfilosoof Ton Lemaire stelt in dit boek vragen bij de rol van de kunstenaar in onze ‘gedesoriënteerde tijd’ en begroet het werk van Pieter Torensma als een welkome manifestatie van wat wel genoemd is ‘de herbetovering van de kunst’.
Ook literair filosoof en schrijver Pieter M. G. van Exter verbindt in poëtische bewoordingen Torensma’s werk met de mystieke weg, die de verdwaalde en zoekende mens gaat tot hereniging met zijn oorsprong.

Een al te open huis is een humoristisch, spiritueel en diep inzicht-gevend boek over de beroerte door beeldend kunstenaar en ervaringsdeskundige Herman Smith. Het is een even informatief als eigenzinnig boek, dat duidelijk maakt hoe belangrijk taal, bewustzijn en verbeelding zijn voor de genezing na hersenletsel.

Dit boek is een verslag in woord en beeld door kunstenaar Herman Smith. Hij toont in dit boek de wereld die voor hem openging dankzij zijn beroerte. Een tijd lang zag hij alles alsof het nieuw was. De gewoonste dagelijkse handelingen kregen een hogere betekenis. Ze riepen beelden in hem op die hem hielpen bij het terugvinden van de ruimte, de tijd en zichzelf. Herman Smith herschiep deze beelden in krachtige kleurrijke schilderijen. Bij elk schilderij vertelt hij op beeldende, filosofische en vaak hilarische wijze wat de achtergronden hiervan zijn. ”Een wonderlijke reis” is een boek vol kracht, humor en inzicht voor iedereen die met een beroerte te maken heeft gehad.

Uitgegeven t.g.v. het 30-jarig bestaan van Aurora Productions in 2016. Het bevat een kennismaking met 20 kunstenaars uit het Aurora-fonds.

Vademecum voor kunstvrienden en kunstenaars. Dit boek houdt zich in korte maar zeer inhoudrijke hoofdstukken met alle vragen over de beeldende kunst bezig. Het behandelt o.a.: Kunst als levensfactor, Kunstzinnig zien, Het kunstwerk en zijn stijl, Het bovenzinnelijke in het kunstwerk, ‘Moderne’ kunst, De ‘grenzen’ van de schilderkunst, De kunst van Rafaël.

Met zijn serie ‘Iconen voor Geometer’ heeft de Friese kunstenaar Pieter Dirk Torensma (Leeuwarden, 1944) een altaar opgericht voor de onzichtbare kracht die ten grondslag ligt aan de myriaden schepsels in het ons bekende universum. Met behulp van ritme en getal in oneindige variatie, krijgt op elk moment van de dag iedere bloem, stuifmeelkorrel, planktondeeltje en iedere beweging in het heelal zijn vorm. Dat ook geluid hierbij een cruciale rol speelt komt tot uiting in zijn icoon ‘Klank zichtbaar gemaakt’.

Met inleidend essay van Evert Duintjer Tebbens die parallellen trekt tussen dit werk en enkele inspirerende figuren uit de kunstgeschiedenis. De kunstenaar vertelt zelf hoe hij vanaf 1995 gefascineerd raakte door de geheime wetmatigheden van de gulden snede en de zogenaamde Fibonacci-reeks, die soms open en bloot voor de oplettende beschouwer zichtbaar zijn. Behalve een stil protest tegen de verschraling van de biodiversiteit trachten zijn ‘Iconen voor Geometer’ ons ook ontvankelijk te maken voor het geheim dat ‘Leven’ heet.

‘De natuur blijkt zowel vitaal als speels te zijn en ook steeds verrassend en vernieuwend. Het is een groot mysterie dat me steeds verder voert.’

Pieter Dirk Torensma

Het eerste overzicht van het werk van Juke Hudig (1945) in boekvorm, met enerzijds natuuruitbeeldingen (‘Tuinen’) en anderzijds beelden van het eigen innerlijk (‘Dromen’).

Met twee inleidingen en een biografie.

Een boekje met reproducties van schilderijen en soms humoristische beschrijvingen uit de ‘Boomknoppen-serie’ van Herman Smith.

 

Al 25 jaar tekent Loes Botman (Nijmegen 1968) met pastelkrijt. Met dit zachte materiaal, dat puur pigment is, geeft zij op een zeer eigen intuïtieve manier vorm aan het leven om ons heen. Haar lijnvoering en vrije kleurgebruik verraden haar vakmanschap en een grote betrokkenheid bij het onderwerp. In dit boek, met ruim 100 afbeeldingen in kleur, vanaf het begin van haar carrière tot nu, geeft zij stem aan al die stille levens die ons helpen onze eenzaamheid te verzachten en onze verwondering levend te houden. Het boek wordt aangevuld met gedichten en citaten van o.a. Ton Lemaire, Dostojewski en Jaap Zijlstra.

‘Ik begon dieren te tekenen uit heimwee, vanuit mijn verlangen naar het platteland waar ik vandaan kom. Inmiddels is mijn reden om dieren te tekenen gemetamorfoseerd tot een diepe liefde voor alles wat leeft.’ Loes Botman

Dit boek bevat Jos van Wunnik’s (1951) beeldverhaal van zijn kunstenaarschap, dat volledig samenvalt met een zoektocht naar innerlijke waarde en waarheid.
Met beschouwingen van landschapsfilosoof Ton Lemaire en de Vlaamse schrijver Claude van den Berge. De Libanese kunstschilder en kunsthistoricus J. Abousleiman laat zijn poëtische licht schijnen over ruim 30 schilderijen uit de periode 1975 – 2004. Ook zijn er dagboekfragmenten en gedichten van de kunstenaar zelf opgenomen.

 

Een keuze uit het werk van de Zeeuwse kunstenares Marja de Lange-Nieuwenhuyse (1938), die vanaf haar vroegste jeugd wegen heeft gezocht om uiting te geven aan haar scheppingsdrang. Dit boek bevat een keus uit de honderden werken in al haar aspecten: schilderijen, tekeningen, ruimtelijk werk, gedichten en dagboekfragmenten. Het is een ode aan de verbeelding en de vrijheid van de ziel.

De Duitse schrijver en kunstschilder Joseph Anton Schneiderfranken (1876-1943), die de geestelijke naam Bô Yin Râ draagt, is erin geslaagd in de magie van woord en beeld een helder bewuste innerlijke beleving vast te leggen, waardoor dit boek in deze vorm uniek in zijn soort is.
Uit het voorwoord: “…want wat hier wordt weergegeven is slechts een reeks innerlijk verbonden beelden, die samen met de woorden van dit boek, de ziel in een innerlijk rijk willen binnenvoeren, waarvan zij door de uiterlijke wereld meer dan nodig werd vervreemd.”

Pin It on Pinterest