Te koop

Bloei

Kunstenaar: Branka Brmbota

Techniek:

tekening

Beeldformaat:

45,5 x 65,5 cm

Lijstformaat:

73,5 x 83,5 cm

Jaar:

1970

Prijs (met lijst):

€ 995,00

Informatie:

Branka Brmbota (kunstenaarsnaam van Branislava Radakovich, Kroatië, 1939) Haar opleiding ontving ze in Zagreb aan de School voor Toegepaste Kunst en haar eerste tentoonstelling aldaar was 1962. Daarna heeft ze verschillende reizen gemaakt, onder andere naar Parijs, om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar. Branka toont een volstrekt eigen wereld, die het resultaat is van contemplatie. Gevlucht voor de oorlog in het voormalige Joegoslavië kwam zij begin 2000 naar Amsterdam, samen met haar dochter Angelina Bratusa, die het als haar taak zag haar moeders werk onder de aandacht te brengen. Op Branka’s eerste solo-tentoonstelling in Amsterdam in 2005 hing o.a. een complete en indrukwekkende Zodiac-cyclus, de vrucht van 2 jaar arbeid in moeilijke omstandigheden, die zich nu in de Aurora Art Collectie bevindt.

In 1998 schreef Prof. Josip Depolo uit Zagreb een introductie op het werk van Branka Brmbota, getiteld ‘Branka’s Mystieke Mythologie’ waaruit hieronder enkele fragmenten.

‘Branka luistert aandachtig naar haar innerlijke stemmen, die blijkbaar niet overeenstemmen met het zgn. ‘historische moment’. Zij schildert vanuit de overtuiging dat haar verontrustende Boschiaanse visioenen de stappen vertegenwoordigen die leiden naar het hart van onze dramatische tijd.(…) Zij heeft haar kinderlijke geloof in een wereld zonder scheidslijn tussen mogelijk en onmogelijk behouden.(…) Zij onttrekt zich met een geheel eigen beeldtaal aan vooropgezette opvattingen en bestaande patronen. In haar onvoorspelbare wereld, vol mysterie en verrassingen, zou je het mystieke element in haar werk gedateerd kunnen noemen, of in conflict met het rationalisme van dit moment. Maar de actualiteit van het heersende moment is niet persé de actualiteit van het historische moment.(…) Zoals ik naar ‘Branka’s werk kijk is het een bijna letterlijke interpretatie van het eerst hoofdstuk van Genesis; het vertegenwoordigt dat beslissende en geheime ogenblik waarin de goddelijke geest over al onze duisterheden vaart, over ons onzekere menselijke lot. Het vertegenwoordigt dat mystieke moment van de geboorte der poëzie en van onze lyrische opwinding over de wereld om ons heen.’

De delicate pentekening ‘Bloei’ laat een romantisch paar zien temidden van vlindervrouwen en bloemmotieven. Het is rechtsonder gesigneerd. De Art-Deco-lijst is sleets maar authentiek.

    Ik heb interesse in het kunstwerk: Bloei. Neem s.v.p. contact met mij op.

    Pin It on Pinterest

    Share This