Lezingen

Lezing ‘Jonah’ door Juke Hudig

zondag 19 november 2017

Zondag 19 november a.s. geeft JUKE HUDIG een lezing over Het Boek JONAH.
In 2015 voltooide zij een reeks van 55 pastels over Jonah. Aan de hand van beelden van haar eigen tekeningen vertelt zij er nu over.

Het Boek Jonah beschrijft een inwijding in de diepste mysteriën van het menszijn. Jonah wordt altijd gekoppeld aan de walvis, maar dat is slechts een onderdeel van het uiterst complexe en mysterieuze bijbelboek. De profeet Jonah wordt geroepen, “Sta op, ga naar Nineveh, de grote stad en roep haar dat hun kwaad is opgestegen tot voor mijn Aangezicht”. Maar Jonah vlucht voor de stem van God. Hij raakt verstrikt in de benauwenis van de diepste hellewateren, totdat hij zich opricht naar de Ene, die hem begeleidt op zijn weg naar de hoogste hemelen. Hij gaat naar Nineveh en roept de inwoners op tot inkeer. Zelf gaat hij door alle lagen van bewustzijn en wordt omgevormd. Een louteringsproces, waarin hij alles in zichzelf offert en herboren wordt als volledig nieuw mens, eeuwig verbonden met de Ene.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Inloop om 14.30 uur / Aanvang lezing 15.00 uur / Entree: € 10,- incl. koffie en thee.

Over Juke Hudig

Juke Hudig werd geboren in 1945. Zij volgde lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en aan de Rijksacademie te Amsterdam, en beschouwt de Franse schilder Odilon Redon als haar geestelijke vader. Zij zegt hierover: “Hij hield van het mysterie. Vroeger hield ik bijna uitsluitend van de wereld achter de gesloten ogen; nu zie ik het mysterie juist ook in het daglicht. Er ontvouwt zich steeds meer een vormentaal die enerzijds met de herinnering te maken heeft, anderzijds met dat wat zich in het heden afspeelt: een donkere en een lichte kant, een vertaling van de ziel. De kleuren zetten de vorm in werking.”
Naast de verbeelding van de complete Divina Commedia heeft zij zich door meerdere bronnen uit de wereldliteratuur laten inspireren. Zoals o.a. ‘De legende van Christoforus’; ‘De profeet’ van Alexandr Poesjkin, ‘De Sneeuwkoningin’, het sprookje van Christian Andersen, ‘Job’ en ‘Jonah’.

Pin It on Pinterest

Share This