Exposities

Expositie Abousleiman en Peter Hayes

zondag 23 april t/m zondag 21 mei 2017

Zondag 23 april a.s. is de feestelijke opening van de expositie ‘VERDWAALDE ENGELEN’ van Abousleiman gecombineerd met het keramiek van Peter Hayes.
De galerie is geopend vanaf 14.00 uur en het officiële gedeelte begint om 14.30 uur. De tentoonstelling loopt t/m zondag 21 mei.

VERDWAALDE ENGELEN

Eén blik in de ogen kan al voldoende zijn om te spreken van een ontmoeting. De kunstenaar Abousleiman had niet één maar vele van zulke ontmoetingen. In het dorp Madjalouna in zijn geboorteland Libanon, waar zijn zoetste en bitterste herinneringen zich hebben verstrengeld, stond hij in de zomer van 2015 oog in oog met Syrische kinderen. Hun vaders hadden al vele jaren aan de opbouw van het dorp in de bergen meegewerkt, omdat na de burgeroorlog er niets restte aan huizen en tuinen. Maar toen de situatie in hun eigen land gevaarlijk werd, brachten deze buitenlandse bouwvakkers hun hele gezin mee naar het kleine, maar beroemde land van de ceder.

Abousleiman werd geraakt door de zuiverheid, de ernst in de blikken van deze kinderen en hij kon niets anders dan zijn kleine camera pakken om ze met hun goedvinden te fotograferen. Terugkerend naar Nederland realiseerde hij zich hun zielsverwantschap. Want ook hij voelde de ballingschap tijdens zijn verblijf  in Parijs en Amsterdam. Onmiddellijk wist hij dat deze foto’s een inspiratiebron waren voor een nieuwe serie.

Hij zag dat de wereldgeschiedenis zich aan deze kinderen opdrong en dat zij met de ballast van het verleden, de toekomst vorm moeten gaan geven. Het resultaat van dit doorvoelen en verbeelden noemde hij ‘Verdwaalde Engelen’. De serie is een ode aan de kwetsbaarheid van de jeugd en tegelijkertijd een aanklacht tegen de onmacht van de mensheid om duurzaam in vrede met elkaar te leven.

Hiernaast zijn er ook een aantal werken uit de bekende serie ‘Mysteries of water’ te bewonderen, geïnspireerd op de toenemende waterproblematiek van deze eeuw. De schilder reageert hierop met het schilderen van liefdesontmoetingen tussen water en aarde in een landschap dat teruggebracht is tot een tuin met een huis en enkele bomen, waarbij de wolken symbool staan voor goedheid en overvloed. Het zijn juwelen van kleur in een lyrische poëtische stijl.

Abousleiman is de kunstenaarsnaam van de in Libanon geboren J.T. Sleiman (1953). Hij studeerde aan de Universiteit van Beiroet filosofie en schilderkunst en vervolgde aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts te Parijs zijn schildersopleiding. Tevens studeerde hij daar aan de Sorbonne kunstgeschiedenis. Deze studie voltooide hij in 1985 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij nu als beeldend kunstenaar, schrijver en documentairemaker werkt en woont.

Verdwaalde engelen - Anubis - Abousleiman Verdwaalde engelen - Vlinder - Abousleiman Lente - Abousleiman

HET KERAMIEK VAN PETER HAYES

Het werk van de bekende Britse keramist Peter Hayes verbindt ons met oude culturen van over de hele wereld, zoals bijvoorbeeld de Egyptische, Keltische en Aziatische, en vult de tekeningen en schilderijen van Abousleiman prachtig aan.

Peter Hayes reist veel over de wereld en heeft zich kunnen verdiepen en bekwamen in diverse pottenbakkers-technieken. Zo heeft hij in Afrika, India, Nepal, Japan en New-Mexico geleerd om met beperkte middelen en basale technieken toch prachtige effecten van het klei-oppervlak te bereiken. Door lagen gestructureerde klei te combineren met het polijsten en opglanzen van de buitenkant creëert hij spannende tegenstellingen van ruw en zacht. Voor diverse particuliere verzamelaars heeft hij grote keramieken stukken in het landschap geplaatst. Daarbij was het niet zijn doel zijn werk te laten wedijveren met de omgeving, maar het er juist in op te laten gaan. Naast diverse soorten klei gebruikt Peter Hayes tegenwoordig onder andere materialen zoals glas, marmer, steen en staal. Hij geniet ervan om de mogelijkheden van zulke materialen te ontdekken. Elk heeft zijn eigen karakter, zijn eigen grenzen / tolerantie. Sommige materialen geven hem het gevoel dat ze zich verzetten tegen het maakproces, terwijl andere juist ‘het spel’ willen meespelen. Het werk van Peter Hayes bevindt zich in diverse musea, privé- en bedrijfscollecties wereldwijd.

White standing stone - Peter Hayes Raku Bow - Peter Hayes Peter Hayes

Pin It on Pinterest

Share This