Exposities

IN DEN BEGINNE: een ode aan het Woord, het Licht der mensen

zondag 8 oktober t/m 5 november 2017

Zondag 8 oktober was de feestelijke opening van de expositie ‘In den beginne’ met schilderijen van HERMAN SMITH en lichtobjecten van LUBBO DE GRAAF.

De tentoonstelling is nog t/m 5 november 2017 te bezichtigen.
Let op: Zondag 29 oktober is de galerie i.v.m. de lezing omtrent het Johannes Evangelie open tot 15.30 uur.

Herman Smith

Herman Smith (1948) is niet alleen kunstenaar maar ook filosoof en dichter. Hij heeft jarenlang cursussen gegeven in kunstgeschiedenis en Goethe’s kleurenleer in werkplaats-atelier ‘De Wisseling’ te Koedijk. In grotere kring kreeg hij bekendheid door zijn boek ‘Een wonderlijke reis’ (Boom, 2001), waarin hij gedetailleerd en met humor in woord en beeld verslag doet van de beroerte die hem in 1997 trof. Herman Smith schildert in series waaruit vaak zijn maatschappijkritische houding spreekt. In deze tentoonstelling laten we o.a. schilderijen zien uit de serie ‘Brieven van Groot Roosje’ (2004), n.a.v. een brief van zijn driejarige dochtertje, die bestond uit nulletjes en kruisjes. De eindeloze herhaling van deze twee oersymbolen zijn een soort geheimzinnige boodschappen geworden, die aan oude heilige geschriften doen denken. In zijn tweede boek ‘Een al te open huis’ (Altamira, 2012) beschrijft hij een paar reacties van verschillende mensen, die vanuit hun eigen achtergrond in deze schilderijen achtereenvolgens een bladzijde uit de Koran, het Tibetaanse Dodenboek en de Thora zagen.

Herman Smith studeerde eerst bij Artibus in Utrecht en werd vervolgens toegelaten op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. In Leuven volgde hij filosofiecolleges over de fenomenologie van de natuur. In 2003 zocht Van Hemert Produkties contact om een ‘document humaine’ van zijn kunstenaarschap op film vast te leggen. Op 1 oktober 2004 was de première van deze documentaire, die de titel “Gatenkaas” kreeg.

Brieven, tweeluik - Herman Smith

Brief Sybren - Herman Smith

Thora 1 - Herman Smith

Lubbo de Graaf

Lubbo de Graaf begon ruim 25 jaar geleden met ambachtelijke houtbewerking, zoals ornamenten, houtsnijwerk van kerkorgels en antiekrestauratie. Hij is autodidact, maar van jongsaf aan heeft de drang tot creëren hem geleid naar waar hij nu gekomen is: het maken van lichtsculpturen. Het begon simpelweg met een paar takken, die na experimenteren uiteindelijk prachtige beeldhouwwerken werden met licht erin. Door een verfijnd gebruik van materiaal en kleur lijkt het of zijn creaties nog verder kunnen groeien. Zijn functionele objecten lenen zich uitstekend voor sfeerverlichting.

Pin It on Pinterest

Share This