Exposities

Expositie met lezingen over Dante’s Divina Commedia door Juke Hudig

zondag 13 april tot 12 mei 2014

Verkoop-expositie van ruim 40 pastels uit de Dante-cyclus van Juke Hudig van 13 april tot 12 mei.

Op Zondag 13 april zal Juke Hudig een lezing geven over de Divina Commedia van Dante. Zij heeft zich 3 jaar lang verdiept in Dante en zijn meesterlijke vertelling en het verhaal in 111 pastels op haar eigen bijzondere wijze verbeeld. Aan de hand van deze beelden zal zij u deelgenoot maken van het bijzondere en tijdloze verhaal van Dante.

‘De Hel laat ons het gebied zien van monsters en demonen, van huiveringwekkende diepten van het kwaad in alle toonaarden: de schaduwzijden van de ziel.
De Louteringsberg is confronterend als het leven op aarde: het onderbewustzijn van de Hel wordt bewust door loutering.
Het Paradijs tenslotte is geweven uit puur licht. Hier vindt de inwijding plaats in de wonderen van de hemel: het licht der eeuwigheid.
Dante’s verhaal is de zoektocht van de ziel die duister begint maar, zoals de sterren steeds verwijzen, eindigt in het licht.’

Juke Hudig

Naar aanleiding van de Dante-tekeningen is in 2001 het boek ‘Dante’s Divina Commedia in 111 pastels’ verschenen, dat echter al jaren is uitverkocht. Op dit moment is de derde herziene druk in voorbereiding die bij de lezingen en tijdens de tentoonstelling te koop zal zijn voor de speciale prijs van  € 55,- (i.p.v. € 63,-). Omdat er ander papier wordt gebruikt belooft deze derde druk veel mooier te worden dan de eerste twee!  Het boek kan door Juke na de lezingen gesigneerd worden.

De lezing van 13 april is al volgeboekt, maar op zondag 11 mei zal de lezing herhaald worden.
Ontvangst lezingen vanaf 14.00 uur met koffie/thee / Aanvang 14.30 uur / Entree: € 10,-.
U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
De ruimte is beperkt, dus wie zich het eerst opgeeft kan verzekerd zijn van deze unieke ontmoeting.

Tijdens de expositie is de galerie vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur geopend, andere dagen op afspraak. Let op: 1e Paasdag, zondag 20 april en Koningsdag 26 april is de galerie gesloten, maar maandag 21 april zijn we open.

 

Juke Hudig

Juke Hudig werd geboren in 1945. Zij volgde lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en aan de Rijksacademie te Amsterdam, en beschouwt de Franse schilder Odilon Redon als haar geestelijke vader. Zij zegt hierover: “Hij hield van het mysterie. Vroeger hield ik bijna uitsluitend van de wereld achter de gesloten ogen; nu zie ik het mysterie juist ook in het daglicht. Er ontvouwt zich steeds meer een vormentaal die enerzijds met de herinnering te maken heeft, anderzijds met dat wat zich in het heden afspeelt: een donkere en een lichte kant, een vertaling van de ziel. De kleuren zetten de vorm in werking.”
Na de verbeelding van de complete Divina Commedia heeft zij zich door meerdere bronnen uit de wereldliteratuur laten inspireren. Zoals o.a. ‘De legende van Christoforus’; ‘De profeet’ van Alexandr Poesjkin en ‘De Sneeuwkoningin’, het sprookje van Christian Andersen.

Pin It on Pinterest

Share This