Exposities

Expositie Marja de Lange en Lebuïn D’Haese

zondag 6 oktober t/m zondag 10 november 2013

Op zondag 6 oktober 2013 om 14.30 uur zal de feestelijke opening van de expositie met werk van MARJA DE LANGE (schilderijen en tekeningen) en LEBUIN D’HAESE (beelden) plaatsvinden. Beide kunstenaars vertellen over hun werk  en inspiratie en er is gelegenheid tot vragen stellen. Marja de Lange volgen wij sinds 1990 en we hebben sindsdien veel werk van haar op kaart uitgegeven. Het werk van de Antwerpse kunstenaar Lebuïn D’Haese sluit, naar ons gevoel, daar prachtig bij aan.  Bij beide kunstenaars vind je humor,  een kritische noot en diepe ernst.

De tentoonstelling loopt t/m zondag 10 november.
Tijdens exposities is de galerie vrijdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur geopend. Op andere dagen is de galerie open na afspraak.
Als u wilt komen voor ‘de ontmoeting met de twee kunstenaars’ of andere activiteiten, laat het ons dan even weten.  Graag horen we ook. in verband met de beperkte ruimte, met hoeveel personen u wilt komen.

Marja de Lange

Marja de Lange (1938) studeerde aan de Kunstacademie van St. Niklaas in België. Ze is landelijk bekend door haar vele exposities. Haar lyrisch-poëtische stijl ontwikkelde zich tot een vrijer omgaan met kleur en vorm. Het dagelijkse leven is haar inspiratiebron. De tuin, het wereldnieuws, een opmerking: alles kan haar gevoelige ziel in beweging brengen om het in een beeld te vatten, dat ons, als beschouwer, haar dankbaarheid en vreugde om te mogen leven, toont.

“Schilderen betekent voor mij: een eigen wereld scheppen met vorm en kleur, een ruimte creëren waarin objecten en figuren zich in een nieuwe werkelijkheid laten combineren, losgedroomd uit een eigen bestaanswereld, ongehinderd door zwaartekracht. Muziek, taal, mijn omgeving dragen beelden aan, duizenden beelden, die zich opsplitsen, onderling weer nieuwe relaties aangaan en zich zo laten verwerken in mijn composities. Mijn schilderijen bevinden zich vaak op een grens tussen droom en werkelijkheid: soms meer droom, soms meer werkelijkheid, maar steeds is er betrokkenheid bij de mens. Die staat dan ook centraal: een vrij mens in een zoektocht naar een verloren paradijs, naar een goede plek om te wonen.”

Marja de Lange (Uit: Voor wie vleugels heeft, staat de hoogte open…)

Lebuïn D’Haese

Lebuïn D’Haese (1956) volgde zijn opleiding aan de Akademie voor Schone Kunsten te Gent. Hij exposeert in heel Noordwest Europa en inmiddels zijn er twee boeken over hem verschenen. De kunst van Lebuïn D’Haese is integer en doet een beroep op de integriteit van iedere beschouwer. Zijn beelden staan niet voor een vlakke visie, met sjablonen die zo door te prikken zijn. Zijn gestalten ademen de levenskracht, die het streven voedt om de volmaaktheid te herwinnen, die in het prilste leven nog vanzelfsprekend is.

“Tenslotte is de kunstenaar ergens de drager van de wereld, van de maatschappij – ruim gezien – de samenleving waarin hij leeft en waarin hij – en dan kun je echt heel ver terug gaan, naar de grotten van Lascaux – eigenlijk de beelden maakt die mensen in zich dragen. En ik denk nog altijd dat dat is wat een kunstenaar moet zijn. In die zin, als je het heel klassiek wil zien, staat hij tussen de mens en god, tussen de mens en zijn verheven ideaal. Dat is voor mij de essentie van het kunstenaarschap.”

Lebuïn D’Haese (Uit: Lebuïn D’Haese interview met Nico Out)

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This