Exposities

Expositie ‘Yolanda Eveleens & friends’

31 oktober 2021

Eindelijk mogen we de deuren van Aurora Art Gallery weer openen!

31 oktober a.s. is een retrospectief te bekijken van grafica Yolanda Eveleens. Haar fijnzinnige etsen zullen aangevuld worden met houtsculpturen van Meindert Regoort, geëmailleerde metaalobjecten van Babs Bannenberg en een vierluik in sjabloontechniek van Ruud Streefkerk.

Deze tentoonstelling duurt t/m zondag 28 november 2021. Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur.

Grafica Yolanda Eveleens (Nieuwer-Amstel, 1951) is al haar hele leven geboeid door thema’s als groei, metamorfose en de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur, die zij transformeert en gebruikt voor het verbeelden van een binnenwereld. Zo brengt zij een ode aan de kwetsbaarheid en de onderlinge verbondenheid van mens en natuur.

‘Elk uur dat ik op de plaat teken, heb ik stukjes van een paar centimeter onder handen. Al tekenend verlies ik mijzelf in al die lijntjes en vlekjes en beleef intens het gevoel zelf deel uit te maken van een groeiproces.’ Yolanda Eveleens

  Overvloed – Ets 29 x 43 cm..  – © Yolanda Eveleens

Atman – Ets 26,7 x 35,3 cm. – © Yolanda Eveleens

Meindert Regoort (1967) maakt kleinmeubelen en kunstzinnig vormgegeven objecten van hout, soms gecombineerd met andere materialen, zoals messing, rvs of aluminium. Structuur en vorm zijn belangrijk voor hem. Uitgangspunt voor zijn objecten is altijd een uitgeholde vorm uit één stuk hout. Zijn werk is organisch van vorm, eenvoudig of overdadig bewerkt met een huid van vloeiende lamellen, waarbij de tekening van het hout goed zichtbaar blijft. Zijn thema’s zijn natuur, vergankelijkheid en beweging. Hij exposeert door heel Nederland en heeft inmiddels diverse prijzen gewonnen.

  Plataan 37,5 hoog – Ø 30 cm. – © Meindert Regoort

Babs Bannenberg (1935) volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie, afdeling edelsmeden en 3-D-vormgeving. Sinds 1989 is zij beroepsmatig werkzaam als beeldend kunstenaar en lid van de Vereniging Nederlandse Emailleurs (VNE) en van Kunstverein Coburg (KVC) in Duitsland. Met haar onorthodoxe metaalbehandeling heeft ze veel bekendheid verworven, wat resulteerde in talloze exposities en gastdocentschappen in binnen- en buitenland, o.a. in het Singer Museum Laren, Stedelijk Museum Amsterdam, en in de VS, Canada, Venezuela, Japan en Australië. Babs kan eindeloos vertellen, elk object heeft een geschiedenis. Zij zegt: ‘Elke dag is een stap in en een les over de binnen- en buitenwereld. Ik verwijd mijn horizon met 3-dimensionale objecten in zilver of koper en speel met een basis-oervorm, waarbij ik diverse onderdelen tot een geheel maak, flexibel bijeen gehouden door subtiele draadjes. Ik toon mijn liefde voor het onvolmaakte. Herhalingen worden vernieuwingen. Het eindresultaat is altijd een verrassing.’  

  Outside-in, inside-out, gehamerd fijn zilver met emaille – © Babs Bannenberg

Ruud Streefkerk (1948, Amsterdam) is de levensgezel van Yolanda Eveleens. Hij maakt sjabloonschilderijen met olieverf op geprepareerd papier, een unieke techniek. Zijn schilderijen vormen dikwijls de neerslag van indrukken die hij opdoet tijdens zijn reizen door Europa. Het uitgangspunt is altijd een schets waarvan hij een sjabloon snijdt. Deze voorstelling wordt opgesplitst in talloze, grillig gevormde kleurvlakjes die allemaal worden bewerkt alsof het aparte abstracte schilderijtjes zijn. Dit geheel van kleurvlakjes vereist een actieve betrokkenheid van de beschouwer, die op zijn beurt het totaalbeeld weer opbouwt. Vaak worden de schilderijen gecombineerd tot meerluiken die een hele wand kunnen beslaan. Eén van zijn thema’s is de mens en zijn verwevenheid met het landschap.

  Porsanggerfjord Vierluik, Sjabloontechniek, 140 x 200 cm. – © Ruud Streefkerk

 

Pin It on Pinterest

Share This